Marchewkowo

Wczorajsza zupa wyszła taka pyszna, ze koniecznie musiałam się z Wami podzielić!
Troszkę więcej czasu spędzam w tym roku w kuchni, bo muszę troszkę zdrówko podbudować
ale i z przyjemności!

Marchew uwielbiam! 
M. powiada, ze zamiast mleka to byłam faszerowana marchewka za młodu;)
Uwielbiam ciasta, babeczki, zupę, makaron, pierogi i wszelkie inne pyszności z marchwią!

 Krem z marchwi z imbirem i pomarańczą to niebo w ustach! 

Składniki:


* 2 łyżki masła 
* biała czesc pora posiekana w talarki
* 230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry 
* 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
* 1 łyżeczka imbiru
* 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
* 500 ml bulionu warzywnego
* 60 ml płynnej śmietanki 18%
* sól i pieprz do smaku
* zielona pietruszka






W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy por.
 Gdy zmięknienie wrzucamy marchew i pietruszkę, dusimy pod przykryciem przez ok 15 minut.
Wrzucam imbir i skórkę z pomarańczy, wlewam bulion i dusze przez kolejne 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. 
Następnie miksuje blenderem, dodaje śmietankę i doprawiam sola, pieprzem i zielona pietruszka.

Bon appétit!



 U mnie garnek już świeci pustka.
Ale jest pyszne ciasto czekoladowe z nuta pomarańczy! 
A na przepis zapraszam tu

***


4 komentarze:

  1. Myślałam, że to dyniowa ;-) ale chyba teraz na dynie nie sezon ;-). Wypróbuję przepis. Serdecznie pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie! Sprobuje przepis :) dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. o musze spróbowac, choc moje dzieci pewnie nie beda chciały jeśc takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieci nie przepadaja za imbirem wiec moze nie dodawaj po prostu:)Wazne, ze poznaja nowe smaki

    OdpowiedzUsuń